Varför saknar folk folkvett i skidspår och skridskobanor i Stockholm?

Just nu skriver media om hur många som ger sig ut på skridskor och skidor med anledning av vintervädret. Skridskor och skidor är slutsålda skriver SVD. Folkhälsan får en nystart genom fler som åker ut i spåren och på isarna. Toppen. Men varför beter sig folk så illa i skidspår och skridskobanor? Många i Stocholm verkar sakna vett och etikett.

Några exempel:

2 parallella skidspår dragna. Det pratande paret åker bredvid varandra. Långsamt. Bakom kommer skidåkare som både vill och förmår att hålla ett tempo. Kliver dessa långsamma skidåkare ut i spåret till höger? Nej då. Snabbåkarna får runda genom lös snö ( dåligt underlag vid sidan om spåren)  med allt vad det innebär.

2 parallella spår dragna. I ena spåret de som tränar för första gången. I det andra spåret en familj med barn. Ingen av dessa håller högre takt än de andra. Bakom kommer tränande skidåkare. Irritation uppstår då en av snabbåkarna ropar ”ur spår -håll till höger”.  Ingen kliver ur spår och snabbåkare får åka ut i lös snön och runda båda gängen.

Plogad skridskobana: barnfamiljer med barnvagnar åker i bredd med andra som vill åka långsamt. Föräldrar har linor för att dra mellanstora barn. I bredd med andra åkare. Snabbåkarna som kommer bakifrån får väja och kryssa mellan övriga åkare för att komma fram. Ibland med tvärstopp. Eller snabba girar. Barn tvärvänder och åker på tvärsen.

Skidspår och skridskobanor – åkriktning: det råder åkriktning i skidspår och plogade skridskobanor.  Trots detta åker familjen med barnen mot den åkriktning som gäller. Barnen tvärstannar ibland och korsar över hela banan. Mot andra åkare.

Den långsamma skidåkaren kommer åkandes mot åkriktning i spåret. Runt hörnet väntar en backe som sluttar ned mot honom.

Vad kunde dessa ha gjort istället med lite sunt förnuft?

Etikett nr 1: om de finns 2 spår parallell så bör långsammare hålla till i högra spåret, i vänster spår kör man om. Om båda spåren är i åkbart skick. Om det bara finns ett spår kan den som kör långsamt ändå kliva åt sidan av ren vänlighet. Detta uppskattas enormt och man får idel tack för denna lilla gest. Om det är bra underlag kan man dock avvakta för då har snabbar åkare inga problem med att runda en om det bara är ett spår.

Etikett nr 2: långsamma åkare håller till höger på isen så att snabba åkare kommer fram. Vill man åka i bredd måste man ge plats åt andra som vill passera på vänster sida. Håll barn till höger så att de inte blir påkörda eller åker ut i ”snabbfilen”. Håll koll på linor som barnen förväntas hålla sig i.

Etikett nr 3. Respektera åkriktning! På så sätt undviks kollisioner och påkörningar. De som kör i åkriktning förväntar sig inte att få ett möte.  Dessutom kan det vara en backe med skidåkare i hög fart som den som åker i fel riktning möter…

Etikett nr 4: Gå inte i skidspår. Låt inte hundar springa i skidspår. Varken i Stockholm eller i fjällen. Det snötäcke som finns är ofta tunt i Stockholmstrakten och det innebär att spåren inte klarar gående och hundar. Spåren förstörs och är svåra att preparera. Genomslag uppstår vilket innebär att det i vallan fastnar gräs, blad mm. Men det är dålig stil, oavsett snödjup, att förstöra skidspår!

Enkla, lätta regler. För allas trevnad och säkerhet. För att ge plats till alla, oavsett åkförmåga.

Dags för skyltar om vett och etikett vid våra skidspår och skridskobanor?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: