Skrivet av: ninalundstrom | januari 21, 2010

OS kommittén och gröna (miljö) frågor = ?

OS engagerar och många av oss längtar till att sändningarna börjar från OS i Vancouver. Idag finns det roliga nyheter efter all negativ debatt om striden om pengar mellan SOK och RF.

Men det finns också en lustig motsättning. Dagens glada nyhet är IOK:s satsning på miljöfrågor. Den ”lustiga” nyheten är att IOK skickar 14 ton bagage till Vancouver.

Är inte transporter en av de största utmaningarna inom miljöområdet…?

SVD redogör att teknikkonsultföretaget ÅF växlar spår och inleder samarbete med fyra nationella olympiska kommittéer. Företaget blir ”Green Advisor” till kommittéerna i Sverige, Norge, Finland och Schweiz under de tre kommande olympiska spelen, 2010–2014. Sponsorsatsningen är i mångmiljonklassen och företaget blir en av SOK:s största samarbetspartners.

SOK:s Stefan Lindeberg uttalar i SVD att:

”Vi ska ta ansvar fullt ut och driva vår verksamhet ur ett grönt perspektiv. Det här är ett kanonbra samarbete på flera sätt som vi går in i. Den första konkreta åtgärden är att vi skickar vår utrustning med kläder direkt från Kina till Vancouver, i stället för att ta den via Sverige, säger Stefan Lindeberg.”

IOK skickar 14 ton bagage till OS i Vancouver.

Det viktigaste utanför själva utrustningen är svenskt kaffe, säger Robert Andersson på Sveriges olympiska kommitté.” Enligt SVD.

Alla förstår att all idrottsutrustning är absolut nödvändig. Men man kan ju fundera över denna enorma lista på mat som fraktas. Hur många OS- deltagare motsvarar detta rent ekonomisk? Vad vore miljövinsten om man slapp frakta all mat på flyg från Sverige till Vancouver? Det kostar ca 600-1000 kr för en privatperson att frakta en cykel till kontinenten med flyg tur och retur. Utan klimatkompensationsavgift.

14 ton……

Har någon övervägt vad ett samarbete mellan IOK och ett företag typ IKEA skulle innebära för mattransporter?  Kaffe, köttbullar, choklad, lingonsylt, knäckebröd, kaviar och även sill. Finns ofta på plats. Kanada har 11 IKEA varuhus.

Ett annat tips är att kaffe, bröd, frukt och mycket annat är lika bra (eller till och med bättre!) i Kanada.

Och matpriserna är lägre.

Det skulle kanske frigöra pengar för att kunna ha fler svenska OS deltagare? Och en betydande miljöinsats genom färre varutransporter?

Bara en tanke….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: