Skrivet av: ninalundstrom | januari 17, 2010

Idrottsrörelsen strider och bråkar om pengar

Fördelningen av pengar från Riksidrottsförbundet till de olika specialförbunden och Sveriges olympiska kommitté har lett till ett offentligt bråk och strid om fördelningen. Vilka summor handlar striden om enligt SVD? Totalt delades 38 miljoner ut under december. Ytterligare 26 ska fördelas under 2010. De kommande två åren ska sammanlagt 122 miljoner delas ut i landslagsstöd. Fördelningen ska bygga på internationell konkurrens, resultat, träningsinsats, kravprofil, utvecklingstrappa och landslagets storlek i olika grenar. Men det är inte bara idrottsrörelsen som har synpunkter på vilka idrotter som ska gynnas och vilka inte.

SVD Sportchef Ola Billgren raljerar över att casting fått pengar:

”Casting?

Eh… män och kvinnor som tävlar i att kasta långt och träffa rätt med fiskespö. Alla djurvänner kan dock ta det lugnt, inga fiskar stryker med vid landslagsuppdragen. Tävlingarna sker på land. ”

Jag för min del tycker att det är utmärkt att många olika idrottsförbund får stöd. Även de som inte är OS grenar. Exempelvis har styrkelyft fått en pott. Det är utmärkt med tanke på deras enorma framgångar. ( Ungdoms – och juniorlandslag gav Sverige medaljregn i senaste VM. Samt världsrekord. Alla i landslaget tog medalj.)

Cyklingen, skidåkningen förtjänar också bra stöd. Och friidrotten, och…

Men oavsett personligt tyckande så är det en nackdel att idrottsrörelsen bråkar och strider om pengarna. Det är väl varje förbunds självpåtagna uppgift att alltid vilja ha mer. Trots att villkoren redan idag är så helt olika för de idrottare som tävlar. I de fattigare förbunden, som ofta dessutom saknar sponsorer, betalar idrottare sina resor, utrustning med mera själva. Att under tuffa ekonomiska förhållanden lyckas internationellt är än mer lovvärt.

Det är rimligt att RF fördelar pengarna då alla framgångsrika förbund inte får delta på OS. Om SOK( Sveriges Olympiska kommitté) har en egen pott så går denna endast till de grenar som får delta i OS.

Stödet till idrottsrörelsen är ofantligt mycket större än just dessa 122 miljoner som man bråkar om nu. Kommunerna har traditionellt tillhört idrottens viktigaste ”sponsorer”, och gör det fortfarande. Den genomlysning som RF gjorde 2004 visar att kommunerna stöttar idrottsrörelsen med ca 4.5 miljarder kronor. Av dess miljarder är stödet (eller – subventioner) till anläggningar 3.5 miljarder och en miljard är kontant stöd av olika slag. Det kommer alla idrottsnivåer till del genom träningsmöjligheterna. Vad gäller anläggningar är det de stora idrotterna som får fördelar.

Vad gäller lobbyverksamhet mot beslutsfattare så är de resursstarka föreningarna med starka förbund som har tid och kraft att lobba för just sin idrottsverksamhet.

Det stora problemet med käbblet om pengarna är att det bekräftar bilden av att vad man än ger så är det alltid ett missnöje. Alla vill alltid ha mer.

Frågan som idrottsrörelsen mangrant ska ställa sig är: vad skulle alla vinna på att konstruktivt arbeta på att till nästa gång ha ett än bättre system? Hur kan idrottsrörelsen bidra till ett sådant system som är rättvist mot alla förbund?  Kan idrottsrörelsen kollektivt bidra till att skapa ett sådant system istället för att bråka om vinnare och förlorare.

Nollsummespelet finns på grund av att det finns en pott pengar att fördela. Men det kan ju faktiskt också bli en win-win situation. Genom bra samarbete kan kakan som ska fördelas växa.

SVD:s Ola Billgren skriver att :

”Det finns miljardbelopp att fördela och det är märkligt att idrottsrörelsen splittras när det gäller ekonomin och elitstödet.

Misstänksamheten mellan RF och SOK verkar vara avgrundsdjup och nu är olika förbund missnöjda med landslagsstödet.

Det är hög tid att den klyftan överbryggas. Svensk idrott har inte råd att hålla på med småtjafs.”

Bra skrivet, Ola Billgren!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: