Skrivet av: ninalundstrom | januari 6, 2010

Cykelåret 2010- tragisk start med nytt misstänkt svenskt dopningfall

Cyklisten Nicklas Axelsson misstänks för dopning – igen.

Det nya året kan inte börja mer tragiskt vad gäller cykelsporten. Dagens besked i Aftonbladet och Eurosport om att cyklisten Niklas Axelsson lämnat ett positivt A-prov (EPO) är tragiskt.  Dock är inte B-provet analyserat – detta måste påtalas.

Nya dopingfall är tragiskt. Det är tragiskt för cyklingen. Tragiskt för andra cyklister.  Doping är en enda stor sörja av tragedier. Och ändå så fortsätter nya fall att uppdagas. Är det inte dags att idrottsvärlden säger ”enough is enough”?

Axelsson fälldes för doping åtta år sedan i cykel-VM 2001.  Tidningen Kadens belyser i senaste numret hans långa väg tillbaka till eliten. En väg fylld av motgångar i dopingskandalens mörka dalgång. Den intervjun, och dagens dopingnyhet, är en fullständigt surrealistisk kombination. Hur är det möjligt att å ena sidan beskriva den tuffa dopingdomen och konsekvenser och strax därefter åka fast i ny kontroll……

I Aftonbladet intervjuas generalsekreterare på svenska cykelförbundet:

– Det är en tragedi, ­säger ­Anders Karlsson

– Det finns ett positivt A-prov från september, ­säger Anders Karlsson.

– Ja, förvånad lär man ju vara ­eftersom han har varit avstängd förut. Och verkligen lidit av det, säger Anders Karlsson.

Enligt general­sekreteraren väntar förbundet nu på att Axelsson ska bestämma om B-provet ska analyseras eller inte.

– Det är upp till cyklisten. Men det är ju otroligt sällan som ett B-prov visar något annat än A-provet, ­säger han (Anders Karlsson)

Först efter Axelssons besked blir frågan ett ärende hos förbundets disciplinnämnd. Där ska han höras innan nämnden fattar beslut om straff.

Blir det en livstidsavstängning?

– Åker man dit en andra gång är det troligen det som gäller, ja, säger Karlsson. Enligt Aftonbladet.

Eurosports hemsida finns uttalanden (med hänvisning till Aftonbladet) från cyklisten Gustav Larsson som anser att straffet måste vara livstidsavstängning. Cyklisten Emma Johansson uttalar att ”- Jag blir rent ut sagt förbannad. Jag förstår inte vad han tänker med. Han förstör ju för alla oss andra.”

Som sagt: en tragisk början på cyklingens år 2010. När är det dags att tala om vilket pris andra idrottare och idrotten i sig får betala för att dopade ska ges en andra chans?  När ska sponsorer börja agera? När får vi se de professionella stallen ta avstånd från dopade och inte ge nya kontrakt?

När är det dags att ge tuffare påföljder för dopade så att vi slipper se dopningen fortsätta till nästa generation nya unga idrottsutövare som i sin tur ska dras med i dopingens tragedier?

Ge den dopade idrottaren ett stöd på det personliga planet men fördöm handlingen. Och fäll ut tuffa påföljder.

Ja, till livstidsavstängningar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: