Skrivet av: ninalundstrom | december 19, 2009

Björgen får dispens för astmamedicin

Är astmamedicin för astmatiker = doping?

SVT skriver på sin hemsida att Marit Björgen bevisat att hon lider så svårt av astma att hon tillåts använda sig av preparat som står på Wadas antidopningslista.  SVT har med uttalanden från landslagstränaren Kristiansen och den norske landslagsläkaren Hans Petter Stokke som båda uttalar att den nya medicinen påverkar luftvägarna. Stokke menar att Björgen får bättre syretillförsel och musklerna kan därmed jobba bättre.

Expressen skriver att svenskarna inte upprörda över att Björgen tillåts använda en dopingklassad astmamedicin. Svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson menar att risken finns att man förstör luftrören annars. De som har astma har nedsatt andningsförmåga. Expressen påtalar även att dispens kan sökas för astmamedicin.

Min kommentar: för att förstå hur det kan kännas att ha astma kan man hålla för näsan och andas genom ett sugrör. Försök att springa samtidigt. Vid ett astmaanfall sker flera saker samtidigt i luftrören. Slemhinnan svullnar, muskulaturen dras samman och det bildas segt slem som kan täppa igen de små luftrören.

I Sverige har 8 av 100 personer astma. Läs mer på astma och allergiförbundets hemsida.

Debatten om astmamedicin väcker, trots fakta om astma, reaktioner. Alla som dras med astma och allergier kan tycka att debatten är mycket märklig. Ingen väljer astma eller allergi. Det är alltid bättre att vara helt frisk och inte behöva ta mediciner vid träning. Speciellt som idrottare eller elit! Astma och allergier kan påverka prestationen negativt sett till vad man kan prestera annars. ( Om en individ kan jämföra resultat med och utan astma och allergier). En del tvingas avstå tävling och satsning på idrott.

Astma kan delas in i två olika typer; en allergisk och en icke-allergisk.  Normalt krävs en fysisk aktivitet av minst 80 % av personens maximala kapacitet under 6-8 minuter för att utlösa attack . Ansträngningsutlöst astma är vanligare vid idrotter som håller på länge, t.ex. långlöpning och längdskidåkning. Vanligare i kall, torr väderlek (skidor) jämfört med fuktig, varm miljö (simning).

Så om Björgen har dispens för sin astmamedicin, och denna dispens är godkänd, så är detta ok. Det man kan fundera på är hur bra hon hade kunnat vara om hon helt slapp astma. Och mediciner.

Det måste vara möjligt för allergiker och astmatiker att tävla. Det är inte bara vintersporter som gör det tufft för denna grupp. Pollenallergiker har det tufft med bland annat cykling, löpning och golf. Matallergiker har problem med tävlings- och träningsmat.

Alla som drabbas skulle hellre tävla och träna utan allergier och astma.  Sannolikt också vara än bättre.

Bra att några vågar, vill och kan. Trots funktionshindret ( =”handikappet”).

 De ger andra astmatiker och allergiker hopp.

Annonser

Responses

  1. Frågan är väl hur man vet att någon har astma/allergi?
    Om en som vat om att den har astma får medicinen kommer den att andas lättare. Om en som inte vet att den har astma får medicinen kommer den ju andas lättare. Om en som är frisk får medicinen kommer den ju andas lättare.

    Så hur mycket astma måste man ha för att få ta medicinen? Och hur avgörs det hur mycket astma man har?

    • Diagnoser måste läkare avgöra. Utan rätt att använda någon medicin skulle allergiker inte kunna tävla. Det vore orimligt. (Det finns ett dispenssystem. Dock ska mediciner inte vara prestationshöjande. )


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: