Gör styrkelyft till OS gren

Sveriges starkaste unga medaljörer är världens bästa – men okända

Att springa/åka fortast, hoppa högst och vara starkast är egenskaper som triggar publiken. Det är spännande att följa sporterna.

En sport som har en speciell nerv är styrkelyft. Den är idag ganska okänd i Sverige då media sällan följer sporten. Ett undantag är SVT:s Nordnytt som sänt intressanta inslag och följer resultat.  

Internationellt sett är sporten stor. Den som varit åskådare på tävlingar utomlands kan notera intresset. Publiken på plats är stor. Alla vill se vem som är starkast.

Sverige har i år med det enormt framgångsrika ungdoms- och juniorlandslaget verkligen satt sig på världskartan. I VM i Brasilien september 2009 tog alla 5 i landslaget medalj.  Ett guld (samt världsrekord), 2 silver och 2 brons.

Svenska styrkelyftarförbundet är ett litet förbund.  Arbetet bygger i mycket stor utsträckning på ideella krafter. Trots detta har svensk styrkelyft många och stora internationella framgångar. Ledarartikel av Helene Johage, generalsekreterare, i senaste numret av ” Svensk styrkelyft” beskriver just förbundet utmaningar. Att hitta ekonomiska möjligheter att fortsätta elitsatsningen. Regeringen sätter villkoren för elitstödet genom fördelning av pengar till idrotten.

En reflektion från oss i publiken är att det är en nackdel för sporten att styrkelyft inte ännu är OS gren. Inte minst för att det är en riktigt bra sport att följa. Spännande och gör sig bra i TV. Vem gillar inte att se vem som är starkast? Alla som någon gång lyft en vikt kan bara buga för det enorma slit som det innebär att nå de framgångar styrkelyftarna åstadkommer. Inte minst när de är juniorer.  

Sverige unga elit är väl värd även OS medaljer i styrkelyft.

Gör styrkelyft till OS gren!

Då skulle sporten kanske också kunna få sponsorer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: