Skid-elit skapas inte utan skidspår

Nu när Vinterstudion på SVT sänder bra skidåkning väcks återigen tankarna kring vad det är som lägger grunden för kommande stjärnor i vintersport. Vad leder till framgång och hur hittar man talangerna?

Sverige har en ganska anmärkningsvärd position i många sporter. En del av förklaring kan vara ett föreningsliv som fångar upp unga utövare. En annan förklaring kan vara att det finns en bra infrastruktur. Men här finns det ett dilemma. Hur ska ungdomar även i södra Sverige kunna lockas till skidåkningen i framtiden?

Svenska skid-eliten har tillhörighet i klubbar såsom IFK Tärendö, Åsarna IK, IFK Hedemora, Piteå Elit, Östersunds SK, Mora SK, Gellivare Skidallians och IFK Umeå. Vad har dessa orter gemensamt? Tillgång på snö, om inte alltid på orten, men nära till. (Men självfallet också bra klubbar med bra verksamhet. )

Sen finns elit-åkare från tex. Sundbybergs IK ( Lisa Larsen). SIK är, näst efter IFK Mora, en av Sveriges största skidklubbar.

Hur är det med snötillgången i 08 området? Den är ojämn, milt uttryckt. 08:or är dock inte kräsna. Lite vitt på marken – skidor på. Men det räcker inte för att få fram nya talanger.

En hastig överblick över nationella förutsättningar ger en ganska tydlig bild. För fotbollsspelare finns konstgräs. Friidrotten har hyfsade anläggningar. För simmare finns simhallar. Det fanns en tid när hockeylag fick träna/spela på uppskottade sjöar.  Utvecklingen från naturisar till ishallar betraktas idag som självklar för att kunna bedriva hockeyverksamhet.

I Sverige finns en skidtunnel. Och den ligger i Torsby i Värmland.

Finland har åtminstone tre skidtunnlar. I Jämijärvi, Vuokatti och Paimio

Spelar infrastrukturen roll?  Om det spelar roll för fotbollen, hockeyn, simningen och andra sporter- då borde väl tillgången till träning på snö vara av intresse för att få fram nya talanger även inom skidåkningen. Och vi alla som gillar att träna betalar gärna för att få åka på snö. Ungdomar söderöver skulle ges en chans att satsa på skidåkning. Oavsett bakgrund. Och oavsett föräldrar som kan köra till orter med snötillgång.

När får Stockholmsregionen sin första skidtunnel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: