Skrivet av: ninalundstrom | december 7, 2009

SVT Sportens inslag om doping

Dopingdebatten verkar vara en ”never ending story”.  Så länge nya fall kommer fram eller att tidigare dopade berättar sin story. SVT Sporten sände ett mycket bra inslag (6/12) om doping där Per Elofsson (en av Sveriges bästa skidåkare) och Dwain Chambers ( friidrottare, sprinter) diskuterar doping. Båda förespråkar livstidsavstängning. Elofsson vill utöver detta ha återlämningskrav dvs. man måste lämna tillbaka sina prispengar med mera om man fälls för doping. Det kostar för lite idag att åka fast och 2 års avstängning ger dopade alla möjligheter att göra comeback. 

I OS tävlingen 2002 drog Mühlegg ifrån Elofsson. Ett brutalt lopp. Något man inte kan glömma. Ett anmärkningsvärt lopp och ett dopingavslöjande om Mühlegg.  Det måste ha känts förjävligt för Elofsson.  Aftonbladet hade en intervju med Elofsson i samband med OS.

Hur tror du att det hade gått på tremilen om om Mühlegg avslöjats före OS?– Det vet jag inte, men det hade i alla fall blivit ett helt annat lopp, säger Elofsson.Det var ju då Elofsson var den enda som kunde hänga med Mühlegg på riktigt allvar i början.Men sedan gick han in i väggen och på den höga höjden var det sedan omöjligt att kunna återhämta sig. Han bröt efter halva sträckan.

Ytterst handlar påföljder om de rena elitidrottarnas möjligheter att satsa på ren idrott. För vad händer med dem som blir frånåkta och där man i efterhand får besked om att medtävlande var dopade? Hur ska en ren elitidrottare orka mentalt ladda om och uthärda allt tuffare träning och tävling när andra medtävlande fuskar fram sina prestationer? Kan rena idrottares fantastiska prestationer få den gloria som de är väl värda när dopingfall leder till att alla misstänkliggörs mer eller mindre? Elofsson orkade ladda om. Men gör andra det?  

Den enas egoistiska krav på att få agera som man vill inskränker andra elitidrottares möjligheter. Det är inte frihet under ansvar.

Wada kör en stor kampanj just nu som heter ”Play true”.  Vinter OS närmar sig. Rent spel borde vara en självklarhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: