Skrivet av: ninalundstrom | november 30, 2009

Hästsportens kamp mot doping

Stockholm International Horse show har precis avslutats och DN noterar att den tidigare dopingavstängda tyska hoppryttaren Ludger Beerbaum inte lyckades vinna i någon av klasserna.  Många i ridsporten har uttryckt oro för luddiga regler och risken för omedveten doping under de senaste åren. Hästar som är sjuka måste kunna behandlas.

 I OS 2004 testades hans häst Goldfever positivt för en förbjuden substans. Beerbaum förklarade detta med att ett liniment kan ha innehållit medlet.  Han gjorde senare ett uttalande i en tidningsintervju som ledde till att det tyska ridsportförbundet FN upplöste sina landslag för att gå till botten med dopingskandalen. Vad var det han uttalade enligt Aftonbladet?

 – Det som inte avslöjas är lagligt, sa Beerbaum.

Flera preparat har florerat i debatten kring doping under åren. SVD skrev t.ex. om capsaicin på frambenen på hästen.  Ett sätt att påverka hästens prestationer. Medlet gör en hopphästs framben känsligare för beröring och hästen gör sitt yttersta för att inte stöta mot bommarna.

Arbetet för att skydda hästar från doping har dock uppenbarligen ett överväldigande stöd och med tydligare regler finns all anledning att tro att sporten når framgång.

Kampen mot doping bygger på attityder.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: