Mat och grisar- grisar och mat

TT rapporterar om en grisskandal. Grisar tuggar på  död gris. Maarit Paulsen sade idag på radion att Sverige inte är bättre än andra länder. Trots bra lagstiftning. Uppföljningen brister.  Konsumenterna ska kunna äta bra julskinka med gott samvete och för att kunna göra detta måste konsumenterna också ställa krav.

Det är inte lätt som konsument att hitta produkter. Vi som ställt krav på information om hur uppfödningen sker vet detta.  Till exempel finns det personer som kan reagera på kyckling för att den är uppfödd på fisk samt behandlad med antibiotika. Det finns garantiuppfödd kyckling men inte över allt.

Det har varit mycket svårt att hitta produkter för de som av hälso-allergiskäl behöver ställa höga krav. Jag själv frågade en av saluhallarna i Stockholm inför ett julfirande om de hade ett speciellt fläskkött från en viss producent som jag vet har bra uppfödning. Med så lite antibiotika som möjligt. Jag fick motfrågan från personalen vid köttdisken ” – Är du försäljare ?”

Kritiska och kravställande konsumenter är naturligtvis a och o. Men det behövs också bra information om var man kan hitta produkter som uppfyller de krav man ställer. Annars är det svårt att vara kravställare.

Men man kan självfallet alltid låta bli att köpa produkter som saknar information.

Den som minns galna-kosjukan kunde notera att bland annat europa fick en stor debatt om djurhållning. Vid ett tillfälle fick en av de afrikanska ledarna i en intervju frågan om utmaningarnai sitt landet. Han medgav utmaningarna och problemen men konstaterade att alla delar av världen har sin utmaningar. 

”  Hos oss äter åtminstone inte kor andra döda kor .”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: